Wat zijn technische kunststoffen?

Naast technische elastomeren, bewerkt Herikon een breed scala aan technische kunststoffen. Deze term wordt vaak gebruikt in de machinebouw, maar wat wordt er nu eigenlijk mee aangeduid?

Technische kunststoffen of “engineering plastics” is een verzamelnaam voor kunststoffen die in de techniek kunnen worden toegepast onder belasting en bij temperaturen tussen de 100°C en 150°C. Daarmee is het een containerbegrip, want dit kunnen vele typen kunststoffen zijn.

Technische kunststoffen, de definitie onder de loep

In de dagelijkse praktijk is de definitie wat nauwkeuriger en vallen hier normaliter alleen thermoplasten onder. De groep thermoharders, die ook zeker bestand zijn tegen hogere temperaturen (vaak als isolator), worden over het algemeen niet ingezet als dynamisch belast machinedeel, en tellen als een aparte klasse materialen. Daarnaast vallen vanwege de wat lagere temperatuurbestendigheid en belastbaarheid thermoplastische materialen zoals polyolefinen (HMPE en PP) en PVC buiten de definitie; hoewel deze materialen zeer veel in de machinebouw worden toegepast. Deze worden vaak als ‘commodity plastics’ ingedeeld.

Een andere groep materialen die in veel gevallen als een separate groep buiten de technische kunststoffen wordt gezien zijn de zogenaamde fluorpolymeren. Binnen deze groep is PTFE, ook wel bekend als Teflon de meest bekende. Fluorpolymeren kunnen over het algemeen tegen temperaturen die vergelijkbaar zijn met technische kunststoffen, of zelfs veel hoger; echter de mechanische belastbaarheid is beperkt in vergelijking tot andere materialen. Deze groep materialen wordt veelal ingezet vanwege zijn extreem goede chemische bestendigheid.

Bekende technische kunststoffen

Welke materialen vallen dan wel binnen de definitie van technische kunststoffen? Voorbeelden zijn zeer bekende kunststoffen als PA-6G, POM-C en PETP. Deze materialen bieden alle drie zowel goede mechanische eigenschappen als temperatuurbestendigheid. Ook transparante materialen zoals polycarbonaat worden onder de technische kunststoffen geschaard. Andere voorbeelden zijn PBT en PPO.

Praktische kenmerken voor technische kunststoffen zijn de uitstekende tribologische eigenschappen.  Deze groep materialen behoort tot de meest slijtvaste ter wereld; waarbij slechts technische elastomeren zoals polyurethaan nog beter presteren qua slijtvastheid. Daarnaast zijn technische kunststoffen stijver als de meeste andere kunststoffen en daarmee vormvaster. Vanwege de goede bewerkbaarheid, zijn de materialen goed te verspanen tot verschillende machineonderdelen.

Voor nog hogere temperaturen

Ook zijn er technische kunststoffen die ook boven de 150°C nog succesvol kunnen worden toegepast. Deze groep wordt ook “high performance plastics” genoemd. Deze groep materialen kan dus daar worden toegepast waar de traditionele technische kunststoffen niet meer toepasbaar zijn. Denk hierbij aan materialen als PEEK, PPS en PI.

Herikon biedt expertise op het gebied van technische kunststoffen. Ook beschikken we over een moderne CNC-werkplaats om onderdelen volgens tekening te maken. Wil je meer weten over de verschillende soorten technische kunststoffen? Kijk dan snel op onze producten pagina of klik hier.

Heeft u nog aanvullende vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken samen naar de verschillende mogelijkheden die technische kunststoffen kunnen bieden om uw toepassing succesvol te maken!

Vond je deze blog interessant, deel dan nu op: