Polyurethaan, oftewel PU, is een unieke kunststof. Polyurethaan heeft vele vormen en toepasmogelijkheden die overal om ons heen te vinden zijn. De chemie van polyurethaan maakt het namelijk mogelijk om via verschillende productieprocessen een veelvoud van toepassingen mogelijk te maken.
Polyurethaan kan veel teruggevonden worden in de bouwwereld als geschuimd isolatiemateriaal; je zit of ligt er waarschijnlijk dagelijks op omdat het vaak als schuimvulling voor kussens en matrassen wordt toegepast, in onze auto’s zitten talloze delen met een mooi zacht oppervlak waarin polyurethaan is verwerkt en tot slot wordt het gebruikt als vezels in elastische sportkleding. Een veel kleiner en voornamelijk industrieel toepassingsgebied, is dat van polyurethaan elastomeren. Deze groep, de ‘elastomeren’, is het vakgebied van Herikon.
Elastomeren
Elastomeren zijn polymeren die rubberachtige eigenschappen hebben. Dit komt doordat de hoofdbestanddelen van ons polyurethaan, polyol en diisocyanaat, verbindingen aangaan die zowel harde als zachte segmenten in de molecuulketen opleveren, waardoor er een combinatie ontstaat die goede mechanische eigenschappen samen laat gaan met elastische. Er zijn daarnaast ook verschillende typen polyol en diisocyanaat grondstoffen die middels specifieke formulaties gemengd en verwerkt kunnen worden tot een materiaal met unieke eigenschappen. Deze polymerisatie (de chemische reactie tussen polyol en diisocyanaat) van polyurethaan gebeurt bij Herikon tijdens een compleet computergestuurd gietproces, waarbij in een klant-specifieke matrijs gegoten wordt. Om de beste kwaliteit polyurethaan te krijgen dienen zowel de grondstoffen als de matrijzen verwarmd te worden voor, en tijdens het gieten. Hiervoor is een zeer nauwkeurig temperatuurmanagement noodzakelijk. Na het gieten dienen de eindproducten een curing onder een temperaratuur van 80 tot 100 °C te ondergaan. Dit is noodzakelijk om het optimum aan eigenschappen te borgen.
Herikon en polyurethaan
Polyurethaan elastomeren behoren tot de absolute top van slijtvaste materialen. Daarnaast kunnen we door de diversiteit in onze basiscomponenten en ons hightech gietproces verschillende eigenschappen beïnvloeden, zoals:
- Hardheid
- Kleur
- Veerkracht
- Elektrische eigenschappen
- Chemische bestendigheid
- Geschiktheid voor de voedselverwerkende industrie.
U kunt PU producten bij ons dus volgens uw eigen specificaties laten produceren. Dit kan aan de hand van een tekening of model. Om tot een goed eindproduct te komen, helpen wij u graag! We kijken samen naar de verschillende mogelijkheden die polyurethaan kan bieden om uw toepassing succesvol te maken. Denk daarbij aan walsen, wielen, kabel protectors, boeien, en vele andere toepassingen.
Wilt u meer weten over de verschillen tussen polyurethaan en rubber? Klik dan hier!