Polyurethaan vs. Rubber: Wat is het verschil?

Bij Herikon krijgen we vaak vragen over de verschillen tussen polyurethaan en rubber. Hoe zit dit nu precies?

Zowel polyurethaan als rubber zijn materialen die wereldwijd in vele vormen worden toegepast. Van matrassen tot laarzen, en van autobumpers tot coatings, beide materialen zijn in het dagelijks leven overal om ons heen te vinden. Ook in de maakindustrie zien we zowel polyurethaan als rubber terug in een zeer breed scala aan toepassingen. Vaak wordt gedacht dat beide materialen vrijwel alleen in dezelfde toepassingen voorkomen, en dus concurrerend zijn. De praktijk leert echter dat de eigenschappen van polyurethaan en rubber zeer verschillend zijn. Hierdoor worden ze beide materialen voor zeer veel verschillende toepassingen ingezet. Als elastomeren vullen ze elkaar dus veelal aan. Hoe zit dat nu precies?

Wat is rubber?

Rubber was lang een term die alleen werd gebruikt voor zogenaamde natuurlijke, of Para rubbers, die worden gemaakt van het sap van de ‘Hevea Brasilienis’, de rubberboom. Deze soort wordt nog steeds geproduceerd, maar het overgrote deel van de rubberproductie wordt tegenwoordig gevormd door synthetische rubbers, op basis van aardolie. Deze synthetische rubbers en polyurethaan vallen beide in de groep elastomeren. Ze zijn echter niet hetzelfde.

Wat is polyurethaan?

Polyurethaan is een kunststof die weliswaar “rubberachtige” flexibele eigenschappen heeft, maar vanwege zijn structuur en mechanische eigenschappen eigenlijk het gat vult tussen rubbers en harde kunststoffen zoals polyethyleen, POM en polyamide. In een vorige post hebben we hierover al eens uitgebreid over geschreven. Wil je deze post nog een keer terug lezen? Klik dan hier.

Wat is het verschil?

In de praktijk zien we polyurethaan en rubber vaak in verschillende toepassingen. Rubber kennen we natuurlijk van de autoband; en hierin ligt meteen de primaire eigenschap van rubber: een goed dempingsvermogen. Daarom zie je rubbers in de techniek vaak in relatief zachte toepassingen, zoals bijvoorbeeld afdichtingen. Polyurethaan daarentegen wordt daar ingezet waar mechanische belastbaarheid zeer belangrijk is in combinatie met elastische eigenschappen, en waar hardheden over het algemeen hoger zijn.

Als het gaat om scheursterkte, vlaktedruk, slijtvastheid en chemische, – en stralingsbestendigheid is polyurethaan over het algemeen superieur aan rubber. Ook is polyurethaan gietbaar, makkelijk in te kleuren en leverbaar in een grote diversiteit aan hardheden.

Twijfelt u na dit artikel nog steeds wat de beste keus kan zijn voor uw product? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag! Wilt u meer weten over onze verschillende soorten polyurethaan, kijk dan op onze polyurethaan pagina.

Vond je deze blog interessant, deel dan nu op: