Hardheden van kunststoffen
Bij het toepassen van kunststoffen wordt vaak verwezen naar de hardheid van materialen. Er zijn echter veel manieren om hardheid te meten en te vergelijken. In deze blog zetten we de zaken eens op een rijtje.
Wat is eigenlijk de hardheid?
Hardheid of materiaalhardheid is de weerstand van een materiaal tegen permanente vervorming door indrukking. Dit wordt in de techniek ook wel indentatie genoemd. Voor kunststoffen bestaan er een aantal specifieke testmethoden om deze indentatie te meten. Het basisprincipe van deze testen bestaat uit een zeer hard kegeltje of kogel dat met de hand of machinaal in het te testen materiaal wordt gedrukt. De kracht hierbij, en het vervormingsoppervlak bepalen de weerstand, en zo ook de hardheid. Deze is verdeeld in een specifieke schaalgrootte per testmethode.
Hardheid rubbers en polyurethanen
De zachtere materialen waaronder rubbers en polyurethanen worden veelal gemeten volgens de Shore A testmethode. Aan het eind van deze schaal gaat deze over van Shore A in Shore D. Op dit scheidingsvlak zijn materialen eigenlijk al niet meer elastisch of zacht te noemen. Herikon polyurethanen gaan van Shore 45A als ons zachtste materiaal, tot Shore 75D als hardste. Zowel Shore A en D worden handmatig gemeten met een speciale zogenaamde Durometer.
Hardheid technische kunststoffen
Herikon technische kunststoffen beginnen qua hardheid ook in de Shore D schaal. PTFE is bijvoorbeeld een relatief zachte technische kunststof die in deze schaal gemeten wordt. De meeste technische kunststoffen worden echter niet via de Shore methode gemeten. Hiervoor wordt de Rockwell methode toegepast. Rockwell testen gaan met een machine, omdat er meer kracht voor nodig is dan voor de Shore test. Er bestaan binnen Rockwell ook weer verschillende schalen, specifiek voor diverse materiaalgroepen waaronder zeer harde staalsoorten.
Voor onze technische kunststoffen worden de Rockwell R en soms de M schaal gebruikt. Net als bij Shore, lopen de schalen enigszins in elkaar over. De meeste materialen worden echter in R-schaal aangegeven.
In de illustraties hieronder worden dagelijkse voorwerpen vergeleken qua hardheid om het begrip wat meer substantie te geven. Ook worden verschillende materialen met elkaar vergeleken.
Wilt u meer weten over de verschillende hardheden en welke hardheid het best is voor uw toepassing? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder!