Recreatie en Design

Van creativiteit tot kunst!

Ook in diverse attracties van avonturenparken en kermissen vinden polyurethane producten of onderdelen hun toepassing. Wielen van bijvoorbeeld achtbanen, spookhuizen en draaimolens zijn bijna zonder uitzondering voorzien van een slijtvaste laag polyurethaan. Daarnaast worden ook voor professioneel vervaardigde speeltoestellen stootbuffers, aanslagblokken en bumpers van polyurethaan gemaakt. Een andere zeer veel voorkomende toepassing zijn de bekende wielen voor skeelers, inline-skates, rolschaatsen, steppen en rollators. Al deze producten worden vervaardigd uit de vele beschikbare polyurethaankwaliteiten die Herikon aanbiedt en verwerkt.

Polyurethaan bestaat uit een unieke combinatie van chemische, fysische en mechanische eigenschappen zoals o.a. slijtvastheid, hoge scheur- en treksterkte, hoge elasticiteit, demping, een laag soortelijk gewicht en uitmuntende hechting op metalen. Hierdoor biedt polyurethaan zeer uiteenlopende mogelijkheden voor gebruik in allerlei producten, zelfs in toepassingen onder veeleisende omstandigheden.

Ook in de wereld van design vindt polyurethaan steeds meer zijn weg. Dit komt onder meer door de vloeibare aard van de gebruikte grondstoffen, hierdoor wordt het creëren van complexe en moeilijke vormen mogelijk tegen relatief lage matrijskosten. De diverse mogelijkheden met betrekking tot kleurstelling en uiterlijk van de eindproducten geven een ontwerp een geheel eigen karakter en uitstraling. Daarnaast is het gietprocédé bij Herikon, onder meer door bovenstaande mogelijkheden, zeer interessant om te gebruiken voor prototyping van producten. Zo produceren we al meerdere jaren vazen en wasbakken die bekend zijn in de designwereld.

Onze eigen ontwerpafdeling en matrijzenmakerij stelt ons in staat snel en tegen gunstige matrijskosten, kleinere en middelgrote series te produceren met groottes die variëren van 1 tot 5000 stuks of zelfs meer.

Eigenschappen

Hydrolyse bestendig
Zeer lage interne warmteopbouw
Hoge weerstand tegen slijtage
Tegen slijtage hoge dynamische draagkracht
Draagkracht hoge mechanische belastbaarheid
Laag soortelijk gewicht