Polyurethaan elastomeer

De polyurethaan producten van Herikon vindt u werkelijk overal!

Polyurethaan elastomeer

Polyurethaan elastomeren combineren de sterkte en stijfheid van kunststof met de elasticiteit van rubber. Door een unieke combinatie van chemische, fysische en mechanische eigenschappen heeft een polyurethaan elastomeer uitstekende mogelijkheden voor gebruik in allerlei vormartikelen. Herikon produceert een grote diversiteit aan polyurethaan elastomeren voor verschillende producten en toepassingen, met hardheden uiteenlopend van 20° shore A tot 85° shore D.

Door onze jarenlange ervaring en opgebouwde kennis in deze industrietak zijn wij in staat om u van de juiste adviezen te voorzien ten aanzien van het gebruik van de juiste soort polyurethaan (TDI, MDI en NDI) voor uw specifieke toepassing.

Herikon biedt o.a. de volgende toepassingen van elastomeren:

Wielen en Diabolo’s

Herikon beschikt over een uitgebreide en flexibele productiecapaciteit voor wielen en diabolo’s. Deze vinden hun toepassingen in o.a. de machinebouw, offshore, recreatie en intern transport. Wielen van bijvoorbeeld achtbanen, spookhuizen en draaimolens zijn bijna zonder uitzondering voorzien van een slijtvaste laag polyurethaan. Daarnaast zijn voor professioneel vervaardigde speeltoestellen ook stootbuffers, aanslagblokken en bumpers van elastomeer gemaakt.

Rollen en Walsen

De rollen en walsen van Herikon vinden hun weg in een zeer breed scala van toepassingen in o.a. de machinebouw. Herikon beschikt over een uitgebreide en flexibele productiecapaciteit voor rollen en walsen, inclusief diverse nabewerkingmogelijkheden zoals slijpen en draaien voor een juiste maatvoering, contour of profilering.

Maritieme sector

Ook in de maritieme industrie, van oudsher een van Nederlands sterke industrietakken, worden polyurethaan elastomeren steeds vaker om de eerder genoemde kenmerkende eigenschappen alsook om zijn hydrolysebestendigheid toegepast. Zowel in de scheepvaart, visserij, bagger alsmede gas- en oliewinning zijn producten te vinden die door de extreme omstandigheden waarin ze gebruikt worden, uitermate geschikt zijn om juist dan in polyurethaan elastomeren te vervaardigen. In de visserij zijn dit bijvoorbeeld slijtblokken, slijtstrippen, rollen en diabolo’s voor onder andere het transport van de netten. Productvoorbeelden in de gas- en oliewinning in de offshore zijn bijvoorbeeld slijtblokken, slijtstrippen, bending restrainers op olieplatforms, diabolo’s, rollen en walsen voor gebruik op schepen om pijpen te leggen.

Overige branches

Andere branches waar producten van polyurethaan elastomeren hun toepassingen vinden zijn onder andere: pretparken (wielen), pijplegindustrie (decoking pigs), baggerindustrie, voedingsindustrie, bandenindustrie (gereedschappen), metaalindustrie (siliconenrollers), vliegtuigbouw, tuinbouw en machinebouw (accessoires t.b.v. transportbandensystemen).

Decoking Stud Pigs

Ook in de pipeline industrie hebben polyurethaan producten hun toepassing gevonden: o.a. Studpigs. Dit zijn zeer slijtvaste en flexibele instrumenten die door pijpleidingen worden geperst om ze inwendig te reinigen. Herikon heeft een nieuw soort decoking studpig ontwikkeld met hoogwaardige technische eigenschappen die gebruikt wordt voor het decoking of descaling van extreem inwendig verontreinigde leidingen. Zulke leidingen treft men o.a. aan in olieraffinaderijen, waterleidingsystemen en de papier- en voedingsmiddelenindustrie. De pigs worden in allerlei lengte maten en diameters geproduceerd voor de diverse toepassingen en afmetingen van leidingen.

Toepassingsgebieden

  • Wielen en Diabolo‘s
  • Rollen en Walsen,
  • No-Crush wielen
  • Vormartikelen
  • Maritiem
  • Staf-stook-plaat